Frequently Asked Question

Ik wil een camera plaatsen op mijn school
bijgewerkt op 5 jaar geleden

Voorwaarden voor het plaatsen van een camera:



  • De wet van 21 maart 2007 is nog steeds van toepassing. Deze wet stipuleert dat:
    1. U moet ervoor zorgen dat uw camerabewakingssysteem correct is georiënteerd en dat de opgenomen beelden niet in strijd zijn met de bepalingen van de camerawet. U moet bijvoorbeeld een camera zo richten dat deze hoofdzakelijk of uitsluitend gericht is op uw eigendom. Als er toch een deel van het trottoir of de openbare weg te zien is op de beelden, moet dit tot een minimum worden beperkt.
    2. U moet, ten laatste een dag voor de ingebruikname van de bewakingscamera, uw installatie doorgeven aan de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL). Deze aangifte kunt u enkel elektronisch doen via de website van de CBPL. Deze applicatie geeft automatisch een aantal gegevens door aan de politie.
    3. U bent verplicht een speciaal pictogram (van 10 x 15 cm) op te hangen aan de ingang van uw eigendom. De wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (of kortweg privacywet) verbiedt het filmen van personen zonder hun voorafgaande toestemming. Het feit ergens binnen te gaan waar het pictogram duidelijk zichtbaar aanwezig is, wordt beschouwd als een stilzwijgende toestemming.
    4. Onder het pictogram zelf moeten ook bepaalde gegevens duidelijk worden vermeld over de verantwoordelijke van de verwerking van de beelden (naam, adres, e-mail), zodat iedereen die door een bepaalde camera wordt gefilmd, contact kan opnemen met de verantwoordelijke.
  • Deze wet is op 8 maart 2018 gewijzigd zodat de rechten en plichten overeenkomen met de Europese AVG wetgeving. Concreet betekent dit:
    1. Wat in punt b hierboven wordt meegegeven vervalt, melding bij de CBPL kan niet meer aangezien deze commissie is opgeheven. Een melding moet nu aangemaakt worden op ondernemingsniveau (scholengroepniveau dus) via een daarvoor aangemaakte applicatie. Via deze link kan u een google formulier invullen zodat de medewerkers van de centrale zetel de correcte informatie in handen krijgen om uw camera's aan te melden.
  • Het is aangewezen om het plaatsen van camera’s op te nemen als agendapunt van het basiscomité zodat vakbond en personeel ook tijdig op de hoogte wordt gebracht.

Een ogenblik geduld!

Een moment geduld alstublieft...