Frequently Asked Question

Mag ik nog wel adresgegevens en telefoonnummers vanuit wisa naar smartschool overzetten?
bijgewerkt op 6 jaar geleden

Kort samengevat is er geen enkel probleem om telefoonnummers en adresgegevens op smartschool te plaatsen, in tegendeel hoor. Wat wel een probleem kan zijn is wie de gegevens uiteindelijk kan inzien.

De lange uitleg:

1. Gegevens verzamelen of op een elektronisch leerplatform plaatsen heb je volgens de vernieuwde wetgeving een grondslag van verwerking voor nodig. Hieronder de mogelijke grondslagen:

  • Toestemming van de betrokkene
  • Uitvoering van een overeenkomst
  • Wettelijke verplichting
  • Vitaal belang
  • Algemeen belang
  • Gerechtvaardigd belang
Je kan perfect argumenteren dat je adres en telefoon nodig hebt voor het uitvoeren van een overeenkomst. Je kan namelijk ouders bijv. niet verwittigen in geval van spijbelen zonder dat je een telefoonnummer op je platform hebt staan. Bovendien voorziet het schoolreglement via een nieuwe bijlage dat ouders op de hoogte zijn van het bijhouden van deze gegevens. Ook daar zit je dus goed.

2. Je gaat echter wel moeten nakijken wie er dan aan de gegevens kan, m.a.w. hoe de rechten zijn ingesteld van bijv. het LVS. Immers gaat men er van uit dat er een duidelijke, welomlijnde relatie moet zijn tussen de verwerker van de gegevens en de gegevens zelf. Je kan dus nog perfect aantonen dat de klastitularis en de zorgcoƶrdinator aan telefoonnummer en adresgegevens kan maar niet zomaar meer alle leerkrachten. Er ligt namelijk geen duidelijk welomlijnde relatie tussen bijv. een leerkracht van zes hout en een leerling van de eerste graad Latijn (ik kom ze tegen op de speelplaats en moet iets kunnen melden via het LVS is niet voldoende als welomlijnde relatie!)

Een ogenblik geduld!

Een moment geduld alstublieft...