Frequently Asked Question

Mag school aan een gemeente/stad lijsten met contactgegevens van bv. alle twaalfjarigen woonachtig in de gemeente/stad opvragen?
bijgewerkt op 6 jaar geleden

Neen. De school mag dat niet om leerlingen te rekruteren. Het is namelijk niet de taak van een school om zoveel mogelijk leerlingen aan te trekken, maar wel om te voorzien in onderwijs.

Enkel wanneer een school contactgegevens nodig heeft om in haar kerntaak te voorzien (het geven van onderwijs) mag ze dit aan de gemeente vragen, maar niet om leerlingen te rekruteren. Dit wordt immers als een vorm van reclame beschouwd.

Soms verkrijgt de school de gegevens op een andere manier, bijvoorbeeld doordat een broer of zus er ooit op school zat. In dat geval moet de school zeker zijn dat ze de toestemming heeft om de gegevens te hergebruiken.

Bron: www.ikbeslis.be

Een gemeente/stadsbestuur mag dergelijke lijsten trouwens niet zomaar overmaken aan de scholen of andere geïnteresseerden. Dit kunnen ze niet vanuit de Belgische Privacywet en vanaf 25/05/2018 vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming.


Een ogenblik geduld!

Een moment geduld alstublieft...